Historia

Borås Atletklubb bildades den 12 april 1914 och under de tidiga åren av Borås Atletklubbs historia handlade det till mesta del om atletik samt gymnastik. Brottningen var en viktig del av Atletklubben från tidigt 20-tal ända fram till år 1993 då de sista brottarna gick över till Borås Brottarklubb.

År 1976 skulle Atletklubben anordna Västra Götalands första mästerskap i Styrkelyft, dock hade klubben blivit utsatt för ett inbrott helgen innan tävling där tjuvarna lyckades sno med sig alla redskap förutom en skivstång. Efter att ha behövt låna utrustning från i stort sett hela Västergötland kunde dock ett lyckat DM arrangeras där hemmaklubben dessutom blev bästa klubb. Man kan kalla Atletklubben för ett vandrande sällskap då träningslokaler alltid varit ett problem för ledarna i Atletklubben. Verksamheten inleddes i en vedbod uppe på Norrbygärde, strax därefter hittades en lokal en halvtimmes väg utanför stadsgränsen. Först år 1920 blev klubben tilldelad en lokal två timmar, två kvällar i veckan i Borås. Sedan har klubben flyttat många gånger under årens gång och har under årens gång vid ett flertal tillfällen behövt utöva styrkelyft, tyngdlyftning samt brottning i olika lokaler. Boråshallen var hem för BAK i många år ända fram till år 1976 då lokalerna blev för trånga. BAK flyttade då till Armbåga som var hem för Borås Atletklubb ända till en mörk natt i klubbens historia 1983 då en brand bröt ut i tyngdlyftarnas lokaler samt kansli- och cafeteriautrymmena. Detta ledde till att vi jubileumsåret 1984 fick tillgång till en barack ute i Knalleland. År 1992 revs baracken och vi blev återigen tvungna att flytta. Flytten gick till Getängsvägen där vi sitter än idag och tävlar fortsatt i idrotterna Styrkelyft och Tyngdlyftning.

Uppdaterad: 30 MAR 2018 11:33 Skribent: Victor Alriksson

Eleiko

RF

SSF